Mäns våld mot kvinnor - är det verkligen "bara" det det handlar om?

I Sverige handlar debatten om våld i nära relationer nästan enbart om det som kallas “mäns våld mot kvinnor”. Det stämmer att kvinnor är mycket mer utsatta för våld i hemmet från sin partner, än män, men att förklara hela den här problematiken med att det handlar om något slags könskrig, det håller inte.

I den anglosaxiska världen, här talar vi om Storbritannien och USA, har man sedan länge sett klara paralleller mellan psykisk och fysisk misshandel och de mentala störningarna narcissism och psykopati. Alltför många av förövarna uppvisar nästan exakt samma beteenden, vilka knappast kan förklaras med att de flesta av dem är män, för det finns kvinnliga förövare också, som uppträder likadant.

Under mitt arbete med människor som levt med den här typen av förövare, får jag ofta frågan: “Hur kan de vara så lika? Hur kan de agera på ett sätt som verkar som om de lärt sig det här beteendet?” Men tittar man på hur narcissister fungerar och agerar, så finns svaret för det mesta där. Att sedan detta beteende vävs in i ett sammanhang där män ofta har mer makt än kvinnan, det förnekar jag inte. Men jag skulle vilja att de som hävdar att det bara handlar om patriarkatet, förklarar för mig hur exempelvis en man som jag satt med i över fem timmar för en tid sen, berättade precis samma historia som så många kvinnor före honom vittnat om, men hans förövare var hans före detta flickvän. Och hans skam var dubbel, för ingen ville tro honom - det här händer inte män.

Det är dags att våga se på de här problemen utan förutfattade meningar.

12 sätt som narcissister använder för att utsätta andra för känslomässiga övergrepp

Känslomässiga övergrepp

Känslomässigt, psykiskt våld är svårare att upptäcka än fysisk misshandel, betydligt svårare att förstå och de själsliga ärren gräver sig in i själen och stannar. För att bryta ned offrets självkänsla och få henne att tappa tron på sig själv och bli mer och mer osäker och förtryckt, använder sig narcissisten ofta av de här teknikerna:

  • Avledande manövrar
    Förövaren byter ämne, så snart hon/han inte vill svara på eller diskutera en fråga. Det kan vara triviala saker som vem som ska lämna på dagis, till stora frågor som skilsmässor.

  • Anklagar och klandrar - spegling
    Narcissisten kan börja anklaga andra för av honom påhittade saker. Ofta handlar det om så kallad ”spegling”, det vill säga att anklaga någon för det man själv är skyldig till, exempelvis otrohet. Förövaren vet att det han anklagar sitt offer för inte är sant, men fortsätter ändå. Det försätter offret i försvarsposition, trots att hon från början vet att det hon anklagas för inte är sant. Är man van vid att bli trodd kan det leda till vad som liknar en blockering i hjärnan, ett slags kaos, man börjar ifrågasätta sig själv och sitt minne och försätter sig i försvarsposition. Dessutom, eftersom anklagelsen är påhittad, uppstår det lätt luckor i försvaret, alltså försvaret av en påhittad anklagelse.

    Offret luras att till och med fabricera lögner, eller kanske helt enkelt blandar ihop fakta, så att historien till slut inte alls stämmer, eftersom det inte fanns nån historia till att börja med. Det ger förövaren bränsle för att fortsätta med anklagelsen. Det här kallas på engelska ”gas lighting 1”. En 'dans' runt i cirkel, där det erfarna offret vet att det är bättre att inte ens försvara sig, medan det oerfarna, godtrogna offret reagerar på ett naturligt sätt och försöker försvara sig mot lögnerna. Det är vid de här tillfällena som man ibland kan se ett hastigt flin hos förövaren, som om han inte kan hålla tillbaka glädjen över att leka med offret. En katt- och råttalek där det gäller att tränga in offret i ett hörn.

  • Förminskar
    Förövaren förminskar och förlöjligar offrets tankar, åsikter och minnen. Även minnen från exempelvis misshandel kan förringas på det här sättet och leda till en känsla av osäkerhet och overklighet hos offret. ”Det var inte hårt, det var inte meningen, jag skojade bara, du överdriver, så var det inte, vad menar du – jag slår inte kvinnor, jag har aldrig slagit en kvinna,” etc..

  • Säger emot
    När partnern framför en åsikt och förövaren på en gång motsäger den och istället framför sin egen, ibland diametralt motsatta åsikt, utan att ha varken lyssnat eller brytt sig om vad deras partner sagt.

  • Dömer och kritiserar
    Ett konstant dömande och kritiserande av i stort sett allt, åsikter, utseende, hygien, röstläge, här är det bara att fylla på, som offret är/gör, bidrar till att offrets osäkerhet ökar, samtidigt som hon paradoxalt nog börjar hoppas på validering från narcissisten. Minsta lilla positiva agerande från förövaren, upplevs som så mycket större och viktigare än vad det verkligen är.

  • Trivialiserar
    Om partnern är bekymrad över något som förövaren gjort, tenderar narcissisten att trivialisera det hela, försöker släta över det och få offret att tro att det inte är något att oroa sig för.

  • Saboterar
    Så snart offret samlat nog med mod och försöker gå vidare med sitt liv, kanske börja på en utbildning, söka ett nytt jobb eller liknande, känner sig narcissisten hotad och försöker hindra det.

  • Hot
    Hoten kommer när narcissisten känner att han är på väg att tappa kontrollen. Det är ett relativt enkelt sätt att få offret att underkasta sig. Det kan gälla hot om fysisk bestraffning, hot om våld mot barn eller husdjur, det kan vara hot om att avslöja något om offret inför familjen, vänner eller arbetsgivare etc..

  • Glömmer
    Förövare kan välja att ”glömma” saker som bevisligen hänt. Minnen av händelser som är negativa för förövaren, förringas och narcissisten målar upp en annan bild där det som hänt, ”inte är så farligt”, alternativt, är det offrets eget fel. De ”glömmer” gärna sånt som de vet att deras partner tycker är viktigt.

  • Domderar
    Narcissisten ger sin partner order. Det kan gälla allt från att säga till om ett glas vatten, till att bestämma allt över den andres liv, vad hon får göra, vem hon får träffa, hur hon får klä sig. Inte sällan går det ut över barnen också, som tränas upp att bli uppassare och kuvas tidigt. Det kombineras gärna med förhörsliknande utfrågningar, där alla i familjen får stå till svars inför narcissisten och redogöra för var de har varit, varför de kommer försent, vilka de träffat och liknande.

  • Förnekande
    Liknar glömskan, men förövaren skyller inte ens på glömska, utan hävdar rakt ut att vissa saker aldrig ägt rum. Det får offret att verkligen börja tveka om det hon kommer ihåg är rätt, eller om hon börjar inbilla sig saker. Det här är också en variant av ”gaslighting.”

  • Till synes okontrollerbar ilska
    Förövaren får raseriutbrott av orsaker som en 'normal' person aldrig ens skulle reagera på. De här utbrotten kan utlösas av vad som helst, de går aldrig att förutse, för det som var okej en dag, kan plötsligt dagen efter vara det som triggar förövaren.

  • Reaktion på offrets känslor
    Narcissisten blir provocerad och irriterad om den som är utsatt är glad och nöjd. Då blir hon/han demonstrativt butter och drar sig undan. När offret är ledset reagerar narcissisten istället genom att helt ignorera sin partner. Det handlar hela tiden om narcissisten, om hans/hennes behov, aldrig någonsin om någon annan.


Sammanfattning

Allt det som beskrivits ovan handlar om övergrepp. Den som befinner sig i ett destruktivt förhållande har till en början väldigt svårt att förstå vad det är som händer, eftersom de oskrivna regler vi har för mänsklig samvaro inte följs. Har man en bra självkänsla i grunden och fått växa upp med sunda värderingar, kommer man med all sannolikhet reagera ganska snabbt och ta sig ur förhållandet eller aldrig ge sig in i det. Personen du mött kommer att framstå som lite märklig och trots att hon eller han säkert är väldigt charmig, kommer man känna att det inte räcker till. Har ens uppväxt däremot varit präglad av bristande självtillit, med föräldrar som hade långtgående konflikter med varandra eller kanske med en själv, där man straffades för att man stod upp för sig själv, då är risken mycket stor att man inte kommer att reagera så som man borde. Risken för att hamna i ett djupt abusivt förhållande blir då mycket stor.

1 Från filmen ”Gas light”, 1944 med Charles Boyer och Ingrid Bergman.

Ellie Butler och Lotta Rudholm

I oktober 2013, dog en lite flicka i England, bara sex år gammal, sedan hon blivit misshandlad till döds av sin egen pappa. Vid obduktionen upptäcktes även en fraktur på ena axeln, ögon- och hjärnskador som inte hade behandlats och som hon bedömdes ha fått ett par veckor tidigare.

Ellie Butler hade bott med sina morföräldrar sedan hon var tio veckor gammal. Föräldrarna hade ett stormigt förhållande och det äldre paret hade tagit hand om henne. 2012 ville hennes pappa ha tillbaka henne. Trots att han var dömd för misshandel mot tidigare flickvänner och hade avtjänat tid i fängelse för att ha misshandlat Ellie när hon var spädbarn, trodde domaren vid familjedomstolen på honom. Han kunde förklara allt och han talade länge och artikulerat om hur familjekär han var och hur mycket han och Ellies mamma hade lidit, när deras barn tagits ifrån dem.

Ellie fick mardrömmar, började kissa på sig i sängen och gömde sig under bordet när socialarbetarna kom för att tala om hennes återförenande med hennes föräldrar. Vem lyssnar på en femåring? Hennes morfar, hennes moster, alla försökte de att komma i kontakt med myndigheterna, men till ingen nytta. Domaren hade blivit duperad av en duktig psykopat eller narcissist och samhällets kugghjul satte beslutet i verkan. Ellie fick inte ens ta farväl av sina morföräldrar utan hämtades bryskt av poliser från det som varit hennes hem och trygghet.

Den 28 oktober 2013, ringde pappa Ben, till mamma Jennie och bad henne komma hem från jobbet. Han hade kastat Ellie antingen mot väggen eller mot golvet. Kontentan var att hon nu verkade ha dött. Mamman skyndade hem, men istället för en sund reaktion hjälpte hon till att förstöra bevis, hon medverkade till att tänka ut ett mer eller mindre troligt scenario för det inträffade, för mannen hon var helt och hållet manipulerad av. Ambulans tillkallades först efter två timmar. Vid ett telefonsamtal med sjukvårdspersonal, låtsades hon utföra första hjälpen på sin dotter som låg död bredvid.

Tre år senare dömdes hennes pappa till ett minimum av 23 års fängelse. Mamman dömdes till 42 månaders fängelse för barmisshandel. Under rättegången hävdade hon, att alla meddelanden som hon fått från Butler, de som fanns i hennes beslagtagna telefon, inte betydde någonting. ”Fitta”, ”bitch”, ”hundhora”, ”jag ska lemlästa dig din hora”, de betydde ingenting, han hade inte menat något med dem. Han hade, enligt henne, aldrig varit våldsam, varken mot henne eller dottern. Orden var bara tomma hot, sa hon, trots att det visade sig att hon hade gjort sökningar på Internet om våldsamma partners.

Polisen vittnade om att Butler visat ett totalt förakt för modern under förhören. Trots det försökte hon ta på sig skulden för det inträffade. Det här visar hur offer till narcissister och psykopater, så kan förlora sig själva att de, mot bättre vetande, ursäktar förövaren om och om igen, för de är rädda, men också för det som de utsätts för som offer är ren hjärntvätt (se tidigare inlägg om Gaslighting).

Ellie kommer aldrig komma tillbaka. Hennes morföräldrar som tog hand om henne under nästan hela hennes liv, kommer för alltid att få leva med sorgen över att ha vetat, försökt, men hindrats av människor som trott sig veta bättre.

Vad domaren känner, det vet vi inte, eller socialarbetarna, som bara utförde order, eller polismännen som släpade iväg en liten flicka från hennes hem. Vad vi kan veta är dock, att hade de här människorna, vars uppgift är att skydda de svaga i samhället, i det här fallet ett barn, läst på ordentligt och informerat sig om personlighetsstörningar och därför förstått vem Ben Butler var, då hade Ellie ännu idag varit den lilla glada flickan som tittar ut på oss från fotografierna.

I Sverige i oktober 2016, pågick en rättegång mot Martin Jonsson, som dödat den kvinna han haft ett kort förhållande med. Han slår ihjäl henne en sommarnatt, efter att först ha 'tagit av sig skorna' och ställt dem i hallen. Tydligen är detta på något sätt en förmildrande omständighet, varför nämns det annars? Skorna ska bevisa att hon öppnade frivilligt och att de hade en relation. Vem ställer annars skorna snyggt i hallen en sommarnatt? Åklagaren säger enligt tidningen att det här ser ut som ett ”relationsbrott”. Vad är ett relationsbrott? Att slå ihjäl någon i berått mod har inget att göra med en relation. Du har fortfarande slagit ihjäl någon.

Det faktum att de har skickat sms och ringt varandra tolkas som att de har ett passionerat förhållande. 500 gånger på ett par dagar. 500 gånger. 500 gånger på säg tre dagar, är ungefär sju gånger i timmen när natten inte räknats bort. Det är ett sms eller samtal mindre än var tionde minut, om varje timme på dagen räknas med. Gissningsvis kommer de flesta av samtalen inte från Lotta Rudholm, offret, utan från Martin. Hon har svarat, för om hon inte svarar kommer hans svartsjuka bara växa och det vet hon instinktivt. Svarar hon inte som han vill, kommer han börja anklaga henne för att dölja något, så hon spelar antagligen med, för hon är livrädd. Han har redan misshandlat henne och hon har tagit tillbaka sin polisanmälan. En polisanmälan skyddar ingen, den fungerar inte som en rustning som står mellan dig och förövaren. Tvärtom är en polisanmälan som ett rött skynke för förövaren, ett bevis på att ”hans tjej”, så uttrycker han sig, har förrått honom.

Även om en polisanmälan skulle leda till åtal och senare fällande dom, så går det dagar och veckor innan det sker och innan förövaren eventuellt hamnar i fängelse. Dagar och veckor när den som är utsatt, fruktar för sitt liv. Även vid en fällande dom är det inte fråga om längre straff, utan förövaren kommer snart vara ute igen. Så man tar tillbaka anmälan och hoppas att det ska gå över och försvinna. Man hoppas att man så småningom ska kunna fortsätta med sitt liv.

Lotta hann aldrig dit. Förövaren i det här fallet måste vara någon som får riktigt höga poäng i Hares psykopatitest. Det är inte första gången han misshandlar och förmodligen inte den sista. Han förstår inte vad som har hänt säger han, varför han blev så svartsjuk. Men denna obändiga svartsjuka är ett av tecknen på en narcissist och psykopat. Han eller hon, kommer att reagera på allt. Telefoner som inte svaras i, mötestider som inte hålls, ett nytt läppstift, nya kläder, eller att överhuvudtaget klä sig fint, arbetsresor, toalettbesök, ensamma luncher, ett kort från någon de inte känner till, ett telefonsamtal från en gammal vän av motsatta könet. I Lottas fall verkar det utlösande vara, om man nu kan tala om det i ett förhållande som mer och mer präglats av våld, att hon inte velat träffa honom den kvällen. För en psykopat räcker det. Om ”ens tjej” inte vill träffa en, måste det bero på att hon har någon annan. Tanken att någon kan vara trött, faktiskt bara inte vill träffa dig, den finns inte. Återigen är det gränslösheten, att inte se andra som oberoende personer, utan som en del av och en förlängning av sig själv, någon eller några som man ”har rätt till”. Kanske övertygade han sig själv om att någon annan var där, eller hade varit där och tittade först efter när allt var försent. Då ringer han till polisen.

När domen faller i slutet av 2016, döms han i tingsrätten till livstids fängelse, trots att han tidigare slagit ihjäl en man och har flera misshandelsdomar bakom sig. Straffet sänks i hovrätten till 18 års fängelse. Själv tycker han att han borde ha fått kortare straff eftersom han själv avbröt misshandeln. Så lite är ett liv värt i Sverige idag.

Den dagen någon kan påvisa hur detta ekonomiskt påverkar samhället, kanske våra styrande bestämmer sig för att göra något åt det. Tills dess, verkar det tyvärr till stor del vila på det enskilda offret att ta sig ur förhållandet, men detta försvåras i förhållanden där barn finns med i bilden, eftersom vårdnaden delas lika per automatik. Ingen kunskap om narcissism och psykopati finns hos domstolarna, alltså tas heller ingen hänsyn till detta.


Stegen i ett destruktivt förhållande - steg 5. “Räddningen”

Steg fem – ”Räddningen”

När offret inte orkar mer, verkligen är helt nere, då erbjuder förövaren tröst. Det är vanligtvis inte speciellt mycket, men det förstoras och får oproportionerligt stor betydelse. Han kanske ger en kram, ett glas vatten (ja, faktiskt), ett leende, så där varmt och intimt som i början av förhållandet, det kullkastar allt. Offret tvivlar ännu mer, förövaren kanske inte alls är den där elaka personen man blivit mer och mer övertygad om att han är, utan istället den man lärde känna från början, den omtänksamma och kärleksfulla.

Tankar växer fram om att försöka göra allting bättre, så att livet tillsammans ska bli så som det en gång var meningen. De här svängningarna i förövarens beteende är förödande för ens självförtroende, självuppfattning och mentala hälsa. Ena dagen, snarare ena stunden, kan reaktionen vara extrem och aggressiv, på något som dagen därpå möts av en sansad eller ”normal” reaktion. Att det inte går att lita på förövaren och hans reaktioner, gör att offret helt tappar fotfästet. Hon/han vet aldrig, kan aldrig förvänta sig en ”vanlig” reaktion, utan vet att vad som helst kan trigga förövaren. De gånger när reaktionen är som kan förväntas i ett sunt förhållande, blir offrets reaktion överdriven och uppförstorad. Hon är nu övertygat om att det är hon som provocerar fram förövarens ilska och aggressivitet, och gör allt för att vara till lags, allt för att inte provocera fram mer aggressioner.

En god vän till mig levde under många år med en narcissist, som också blev far till hennes första barn. Hon hade själv växt upp med en narcissistisk förälder, vilket gör att man lätt riskerar råka ut för en själv. Troligtvis är ens självbild ordentligt skadad av uppväxten, men vad som tycks vara värre, är att man inte reagerar nämnvärt på ett narcissistiskt beteende, eftersom det känns bekant. Man tror, helt felaktigt, att man ”kan” den här typen av människor, att man till skillnad från andra, vet hur de ska tas.

I slutet av deras förhållande, där de flera gånger kommit överens om att separera, men ingenting hände, sa hon till slut ifrån och sa att det räckte, hon ville att de skulle göra så som de hade bestämt. Omedelbart började processen med att bryta ned hennes beslut. Plötsligt var han närvarande, hjälpte till med läxorna (som han aldrig gjort tidigare) och försökte allmänt att vara en bra partner. Naturligtvis skedde allt på hans villkor, narcissister har inte lätt för att respektera regler eller följa dem heller. Så lappen som barnet hade med från skolan, där fröken skrivit dagens läxor, den tittade han inte på. Resultatet blev att halva läxan var ogjord. I vanlig narcissistordning blev kommentaren ”men jag visste inte”. Inte ”oj, det missade jag,” vilket vore en reaktion från en ansvarsfull vuxen, men narcissister tar aldrig ansvar för något. Att förvänta sig att man läser innantill på en lapp från sitt barns skola är alltså att förvänta sig för mycket. Narcissisten tycker alltid egentligen synd om sig själv, eller vill i alla fall att andra ska göra det. Just den här mannen har till och med en speciell barnröst som han använder sig av när han vill framstå som liten och i behov av andras uppmärksamhet. Han är över 45 år gammal.

Narcissisten har alltid svar på varför samma regler inte gäller honom eller henne. De verkar anse sig ha en gudomlig rätt att strunta i allt och alla. Hur som helst, det lilla barnet, som naturligtvis skulle vilja ha en sån där pappa som bryr sig, blev överlycklig över uppmärksamheten som hennes pappa plötsligt visade henne. Det gick överstyr och hon blev till och med otrevlig mot sin mamma. Hela familjen dras in i den här ringdansen, där narcissisten dansar först och leder, leker med de andra och får dem att dansa än hit, än dit. Barn i sådana här förhållanden dansar med och förstår inte, de vill bara bli älskade. Narcissisten utnyttjar de här känslorna och fyller på sitt narcissistiska, mörka hål, på engelska talar man om ”narcissistic supply”, det som narcissisten söker hela tiden.

När man lärt sig mekanismerna, så vet man också att de här korta charmoffensiverna, de pågår på sin höjd i några dagar. Efter det har narcissisten uppnått sitt mål, åtminstone temporärt, det vill säga att få offret/offren att igen agera så som han/hon vill. Ett visst lugn kan infinna sig, tills narcissisten på nytt anser att offret blivit för självständigt och börjar från steg ett igen med attacker på offrets identitet.

Stegen i ett destruktivt förhållande - steg 4. Brytpunkten

Steg fyra – Brytpunkten

Offret har helt börjat tappa fotfästet, hon/han känner inte igen sig själv längre. Kanske har hon till och med tappat kontakten med verkligheten. Det kallas dissociation och är en känsla av att vara avskuren från det som händer runt omkring en. Många beskriver det som att leva i en bubbla.

En ”teknik” som används i det här stadiet, är den som kallas gaslighting. Tekniken har fått sitt namn av en pjäs, Gas Light, från 1938, följd av den berömda filmen från 1944, med Ingrid Bergman och Charles Boyer. Berättelsen handlar om en man som driver sin unga hustru till vansinne, genom att manipulera gasljuset han låtit installera i deras hem och förneka att det ibland lyser starkare eller svagare. I själva verket är det han som manipulerar ljuset, vilket hon är omedveten om.

Gaslighting innebär att förövaren ljuger eller förnekar fakta på ett sånt sätt att offret börjar tvivla på sig själv och sina sinnen. Det används gärna i samband med otrohet, som är väldigt vanligt bland narcissister. Det kan också vara ren manipulation, där man själv anklagas för att fabricera och hitta på något, fast det verkligen har hänt.

  • Du är inte klok, det där har aldrig hänt.

  • Du hittar på det där.

  • Du är paranoid.

Det kan handla om vad som helst, att något är borta ur kylskåpet, eller att en bok har försvunnit eller liknande. Då får man veta att de aldrig har sett boken, det fanns ingen köttbit, du måste ha trott att du skulle köpa den, men du gjorde det inte. Det kan vara enkla saker, som att förövaren plockat undan något och sedan helt enkelt förnekar det, ofta följs det av anklagelser att det är offret som har haft bort föremålet. Vissa narcissister sätter det i system och gömmer saker för att senare hitta dem på märkliga ställen, varefter offret anklagas för att ha förlagt dem eller ännu värre, gömt undan dem.

Det som händer med gaslighting, när det går som förövaren tänkt sig, är att offret blir väldigt osäkert, hon börjar ifrågasätta sig själv, sina egna synintryck, det hon kanske hört eller bevittnat. Hon kommer bli mycket lättare att manipulera, eftersom det blir förövaren som kan förvränga sanningen efter eget tycke. Vi litar i allmänhet på våra sinnen, vi vet vad vi har varit med om, men genom gaslighting blir vår tilltro till oss själva ordentligt naggad i kanten. Vi vet inte vad som är sant eller inte. Fundamentet för att hålla oss mentalt friska börjar rämna.

Gaslighting, när det lyckas, går så långt att offret allvarligt börjar betvivla sig själv. Det kan leda till depression, oro, sömnlöshet och till och med paranoia. I vissa fall kan offret drabbas av ett nervöst sammanbrott, när hon känner en total hopplöshet, hjälplöshet och utmattning. Hon kan bli temporärt oförmögen att klara av ett vanligt liv.