Narcissister & psykopater

Att reagera men inte agera

Ingen kvinna eller man stannar av fri vilja hos någon som förtrycker en. Men det är inte så det börjar. Det börjar som de flesta andra kärlekshistorier. Man möts och tror åtminstone för en tid att man är förälskad. Narcissister är duktiga på att läsa av andra. Inte bara det att de lätt ser dina styrkor och svagheter, de har också en enastående förmåga att spegla din person, så att du tycker dig se någon som är som du – en fantastiskt känsla av samhörighet uppstår – du tror att du har hittat din perfekta partner. Tycker du om en viss typ av musik, kommer du ha hitta en tvillingsjäl. Samma sak gäller om det är fotboll eller teater du gillar – det gör de också. De speglar ditt kroppsspråk, vilket för oss människor är ett omedvetet sätt att visa sympati och gemenskap. Man känner ganska snart en otrolig samhörighet, fast det med tiden kommer visa sig vara bara ett tomt skal. Det finns en intensitet i narcissistens uppvaktning, något som gör att det känns så mycket mer med dem än med andra. Roligare, galnare, vildare, de får dig att känna att det här är det riktiga livet, storslaget och fantastisk.

Det här gör att många har väldigt svårt att till slut behöva ta avstånd från den person som gjort dem väldigt illa. De kämpar med vetskapen att det faktiskt verkligen, åtminstone stundtals, var underbart att vara tillsammans med den här människan, och att inför sig själv acceptera att det bara var en fasad, ett spel för gallerierna, innebär också att acceptera att stora delar, kanske till och med av ens liv, var byggt på en lögn. Det är inget någon egentligen vill erkänna. Det är tungt och svårt för de flesta.

Narcissister är ofta ovarsamma med allt i livet, även med andras ägodelar. De behandlar saker ungefär som de behandlar människor och struntar i att lyda anvisningar. Om de överhuvudtaget någon gång tvättar kan de blanda all slags tvätt och sedan skylla ifrån sig om något blir förstört.

”Du har sagt till mig att man kan tvätta det här ihop.”

”Jag lade inte in det där i tvättmaskinen, du måste ha sorterat tvätten fel.”

”Det var ändå så slitet, så det spelar ingen roll.”

Eller också tar de glatt över offrets kläder och sliter ut dem/förstör dem/fläckar ned dem.

På samma sätt struntar narcissister gärna i att använda bilbälte, bryr sig inte om bilbarnstolar, får ofta ett lidande ansiktsuttryck om de måste vänta för att den ska sättas fast. De är övertygade om att inget kommer att hända dem, eftersom de naturligtvis överskattar sig själva som bilförare. De struntar i sådana regler som att man inte kör bil när man har druckit, att hålla hastighetsgränser, att respektera gränser överhuvudtaget. Alltså kör de alldeles för fort, gör omkörningar fast det knappt finns plats och tycker att andra är ”löjliga” eller ”fega” om de ber honom (det är oftast en han) sakta ned. Det förakt de visar andra, är ett förakt vars mål är att förtrycka, att dominera andra, att få dem att känna skam och rädsla och slutligen få dem att underkasta sig förtryckaren. Regler är till för andra, inte för dem.

Narcissistiska varningstecken

Vilka varningstecken kan man titta efter? Faktiskt så enkla saker som hur personen ifråga behandlar kassapersonal eller en kypare. Även om han/hon framstår som en otroligt omtänksam människa den första tiden, så gäller det förmodligen främst dig och eventuella vänner. Titta på hur hon eller han behandlar personer som inte betyder något för honom. Ett otrevligt beteende, synbart utan anledning, mot en okänd person är ett varningstecken. Människor som är sunda och tillfreds med sig själva har ingen som helst anledning att vara otrevliga och behandlar därför andra med respekt. Inte narcissisten.

Människor som plågar djur, eller har gjort det tidigare, det är något som borde få varningsklockorna att ringa. Lyssna på vad de berättar. Djurplågeri, om än i liten skala, är ganska typiskt för psykopater, man testar på insekter och djur, en del övergår sedan till människor.

Ni träffas och väldigt snart därefter vill den andre flytta ihop. Det går väldigt snabbt, för snabbt. Det är en del av narcissistens gränslöshet. Tyvärr finns det i vår kultur en romatiserad dröm om att bli blixförälskad och hur häftigt det skulle vara att bli passionerat uppvaktad. Visst, det kan hända, men det är en stor risk att det inte är en prins du har hittat utan en narcissist. Gå varligt fram, är det något seriöst att bygga på, kommer det att vara bra även efter tre månader och då har du förhoppningsvis sett mer av den andres personlighet.

Varningstecken

Vilka varningstecken fanns i början som jag borde ha kunnat upptäcka? Q försvann i flera dagar efter vi hade träffats den första tiden. Han hörde inte av sig, jag var väldigt ledsen, men efter någon vecka kom han med en fullpackad väska med kläder och flyttade in i min andrahandslägenhet. Vi hade inte pratat om det, vi hade inte haft ett normalt samtal om det, ingenting. Här borde varningsklockor ringt, högt. Nu i efterhand ser jag att det var en total katastrof att bara låta någon flytta in. Men det var 70-tal, allt skulle vara fritt och jag trodde att det gick till så – jag hade inga goda förebilder.

Själv hade jag en ganska komplicerad relation till min familj och delade med mig av den – ni vet, man sitter och pratar med någon man litar på och anförtror sig åt den personen. Problemet är bara med narcissister, att du inte kan lita på dem alls. De kommer att använda informationen du ger till dem, emot dig. Ingenting är för litet, ingenting för lamt. All du berättar kommer att vändas emot dig och skulle du protestera så minns att det var du som berättade det först.

De får tillgång till de inre rummen av din familj, av ditt arbete, dina vänner och det är du som ger dem nyckeln. De vill gärna veta så mycket som möjligt om dig och verkar vid de här tillfällena vara din allra bästa vän, förstående, tröstande, den som står på din sida. Ju mer de kan kontrollera ditt liv, ju större makt får de.

Vad jag vet idag är, att om något får dig att reagera, lyssna på din magkänsla, lita på dig själv och lämna den personen för alltid.

Känslomässig misshandel & lögner

”He had a different story
for every set of eyes”
Neil Young, Ambulance Blues

De flesta tror på vad andra säger. Att kunna lita på varandra är en av grundförutsättningarna för en fungerande familj och för samhället i stort. Vi föds med tillit. Spädbarn är helt beroende av omvärlden för sin överlevnad, som bygger på att barnet kan lita på att andra tar hand om och vårdar det. I en ideal värld, fortsätter vi att känna tillit till andra, men våra upplevelser senare i livet kan ändra på hur vi ser andra.

När överenskommelsen om att tala sanning bryts, kan man lätt känna sig sårad och förvirrad. Politiker och företagsledare som avslöjas med att ljuga, får utstå negativ press som ibland leder till deras avgång. Att ljuga upplevs ofta som en aggressiv och destruktiv handling som bryter förtroenden och vänskapsförhållanden. Att ljuga och bli avslöjad, betyder att förtroendet den andra parten haft, helt raseras.

Narcissister ljuger med lätthet gärna och så ofta det behövs. Hela deras sätt att vara bygger på lögner, friserade historier som de berättar för andra, inte sällan en historia eller variant för varje person. I en del av de här historierna, som ofta har som syfte att lyssnaren ska fås att känna medlidande med narcissisten och därmed börja öppna upp sig, framställer sig narcissisten som ett offer för andras illvilja. Det är alltid synd om dem på något sätt, alltid någon som vill dem illa. Det är en av anledningarna till att de framstår som känslomässiga vampyrer, som drar, inte från blomma till blomma, utan från offer till offer, för att dra sin historia om igen och får sin 'fix' av den andres medlidande och känslomässiga svar på berättelsen.

När vi växer upp och fortsätter tro att vi kan lita på andra, då blir en närstående människas lögner extra svåra att hantera. Trots att vi inser att de ljugit för oss tidigare, tenderar vi ändå att gång efter gång fortsätta att vilja tro på dem. Att inse och framförallt att acceptera att någon, som förväntas vara den som står oss närmast, helt enkelt ljuger oss rakt upp i ansiktet, skakar fundamenten för vår existens. Det är ingen liten sak.

Ett av de absolut svåraste stegen efter att ha blivit utsatt för ett förlängt känslomässigt övergrepp, blir att kunna börja lita på sina medmänniskor igen. Många klarar inte av det och det får konsekvenser för deras fortsatta liv. De blir ofta isolerade och ensamma, eftersom de inte vågar öppna sig för någon och därmed riskera att bli bedragna igen.

Narcissister skyller gärna sitt eget uppträdande på andra. Det är deras partners fel att de är 'tvungna' att vara otrogna, det kan bero på partnerns brister som älskare, på att de klagar för mycket, inte vill narcissisten väl, etc.. De kan också anklaga partnern för att vara psykiskt labil (vilket är lätt att bli efter en tid med en narcissist), för att vara deprimerad, alkoholiserad, lesbisk, smutsig, känslokall och tråkig, vad som helst som passar för stunden. Allt det här blir enligt narcissisten förklaringar till hans eller hennes beteende och behandling av offret. Hon kan till slut börja tro på de här anklagelserna, nedvärdera sig själv och bli övertygad om att det är hennes eget fel att narcissisten behandlar henne på det här sättet.

Offrens offer - hur narcissisten alltid tycker att han/hon är ett offer.

Kan man förstå en narcissist?

För att helt och fullt förstå en narcissist, kliva in i deras skinn, skulle man behöva vara likadan själv. Men genom att lära sig hur de tänker, vilka impulser som styr dem, kan man upphöra att förvånas, man kan lära sig att dechiffrera deras agerande och se bakom den oftast stenhårda masken.

Narcissister är fullblodsegoister, i den värld de bebor finns det bara en person som räknas och det är de själva. Andra är och förblir staffagefigurer och eftersom narcissister är gränslösa till sin natur, har de svårigheter att se eller förstå skillnaden mellan sig själva och andra. De inser helt enkelt inte att andra är egna personer, utan ser dem som en förlängning av sig själva.

Narcissisten kan, med få undantag, inte läsa av andras känslor och har inte viljan eller förmodligen ens möjligheten att förstå andra. De har heller ingen uppfattning om vad empati innebär. Det kan liknas vid färgblindhet. I deras känslospektra är empati en vit fläck. Det får till följd att det samspel som måste finnas mellan människor, inte fungerar när en narcissist är inblandad, varken när det gäller privata förhållanden eller i samhället i stort. De andra inblandade, familj, arbetskamrater, vänner, blir oundvikligen till slut offer för narcissistens oförmåga att förstå och ärligt interagera, såvida de inte hinner avsluta kontakten innan det brakar ihop.

Självömkan

Många narcissister tycker i grunden oändligt synd om sig själva och de delar gärna med sig av sina historier. Meningen med att berätta de här historierna för andra är dels att få stå i centrum, vilket narcissister älskar, dels att vi andra ska känna medlidande med dem. Historierna blir utgångspunkten och förklaringen till allt. Skulle kritiken mot narcissisten riskera att bli för hård, kan han alltid ta till ”det-är-synd-om-mig”-vapnet.

Gemensamt för berättelserna är en slags passivitet, en känsla av att ha blivit ”utsatt,” av att inte ha möjlighet att styra sitt eget öde och det här inbegriper uppenbarligen också livet som vuxen, där de inte är ansvariga för sig själva, utan fortsätter att skylla på andra och anser att andra borde ta ansvar för dem.

De som utsätts för narcissisterna blir på så sätt offrens offer. En bakvänd logik, där någon genom att förtrycka andra försöker att må bättre själv.

Definitionen av en psykopat. PLC-R - Hares psykopat-checklista.

Checklistan som den kanadensiske psykologen Robert D. Hare har tagit fram för att bedöma om en person är psykopat, togs fram på sjuttiotalet. Testet är uppdelat i två delar, den första delen gäller narcissism, del två bedömer de psykopatiska dragen.

Mycket enkelt uttryckt kan man säga att alla psykopater är narcissister, men alla narcissister är inte psykopater. Professor James Fallon påpekar, att han aldrig stött på patienter som inte lider av fler än en personlighetsstörning. Diagnoser är ett försök att katalogisera dysfunktioner, ett försök att stoppa in dem i ett fack för att lättare få en överblick, men av naturliga skäl är de diagnoserna instrument. Det är teorin som försöker anpassa sig till verkligheten.

PCL-R – Hares psykopat-checklista

För många betyder ordet narcissist någon som har en överdriven egenkärlek, är fåfäng, står timtals framför spegeln och har ett överdrivet intresse för sitt yttre. Psykopat är ett ord som de flesta inte ens vill använda och reagerar väldigt negativt på. De flesta som hör själva ordet, associerar det ofta med hemska, vidriga mördare som förhoppningsvis sitter inspärrade någonstans. Genom filmer som Lammen tystnar, Psycho och American Psycho har många fått en bild av psykopater, som gör att de flesta av oss förväntar sig att alla psykopater är extrema. Så är inte fallet.

Verklighetens psykopater kommer i många olika skepnader och många får höga poäng på den kontrollista som Robert Hare tog fram på 1970-talet, utan att de uppfattas som avvikande av omvärlden. Exempelvis räknar man med att det finns en högre förekomst av människor med psykopatiska drag på ledande poster i samhället. Anledningen kan vara att flera av de egenskaper som finns med på listan är sådant som premieras i dagens samhälle, exempelvis ytlig charm, talförhet, oförmåga att känna skuld eller ånger, etc.. Den senare egenskapen blir naturligtvis en tillgång om ens arbete innebär att man behöver ta beslut om att avskeda människor och där empati vore ett hinder.

Robert Hares lista går idag under namnet PCL-R (Robert Hare's Psycopathy check list), där r:et står för revised – omarbetad. Listan används framförallt inom psykiatri- och kriminalvård för bedömning av möjlig psykopati av kliniska och legala skäl samt vid forskning. Som nämnts ovan är listan är uppdelad i två delar, där del ett avser faktorer som ingår i narcissism, del två avser faktorer som återfinns hos personer med psykopati. En person som får höga bedömningspoäng, behöver inte visa alla nedanstående drag. Bedömningen görs av speciellt utbildade personer, med en bakgrund inom psykologi eller psykiatri.

Del 1. De åtta faktorerna som indikerar en narcissistisk personlighetsstörning:

  • Ytlig charm, talför

  • Grandios självuppfattning

  • Patologiska lögner

  • Manipulativ

  • Avsaknad av skuld eller ånger

  • Saknar emotionellt djup

  • Avsaknad av empati

  • Oförmåga att ta ansvar för egna handlingar

Del 2. De nio faktorerna som indikerar en socialt avvikande livsstil

  • Stort behov av stimulans/ Blir lätt uttråkad

  • Parasitisk livsstil

  • Dålig självkontroll

  • Tidiga beteendeproblem

  • Avsaknad av realistiska mål inför framtiden

  • Impulsivitet

  • Oansvarighet

  • Ungdomsbrottslighet

  • Indragning av villkorlig frigivning


Ytterligare faktorer som inte är kategoriserade som tillhörande del 1 eller 2.

  • Promiskuöst sexuellt beteende

  • Många korta äktenskap (även sammanboende)

  • Varierad kriminalitet